BlancFest 2013, el nostre resum

Segurament la majoria de vosaltres ja ni us en recordeu que al novembre es va realitzar la 5 edició del BlancFest, doncs jo m’encarregaré de refrescar-vos la ment. Com ja sabeu vaig tenir el plaer d’assistir divendres a la tarda i el dissabte sencer i amb aquesta entrada intentaré fer-vos un petit resum del que em va cridar més l’atenció del festival, dels ponents…

 

EL FESTIVAL

Crec que un any més David D’Eboli i Raúl Ramos s’han superat. Cada edició supera l’anterior pel que fa a organització, diversitat, opcions i això es tradueix en un augment considerable de visitants. Cada any incorporen alguna novetat que li dona un plus al festival. Aquest any han afegit el Blanc Nit (conferències nocturnes amb DeviceMicroclimaGif Me i Multitouch-Barcelona i festa de cloenda amb la música de Format C, Putyourhandsonyourwaist, visuals de Asciibit i Vesper) i el Blanquets (els tallers perquè nens i nenes es familiaritzessin amb el disseny gràfic).

Del Blanc Nit diré que després d’un dia sencer de conferències, xerrades… segurament la gent està cansada i el que vol és passar directament a la festa. Això es va notar en el fet que durant les primeres conferències la gent no feia gaire cas als ponents i anava a la seva xerrant amb els companys i amics. Tampoc ajuda el fet de tenir una birra a la mà, però beneit problema.

En l’àmbit d’organització l’únic que trobo a faltar son més endolls més accessibles a l’auditori per poder tenir els nostres smartphones i tables sempre a punt per poder fer partícips al que no han pogut assistir. Suposo que no serà fàcil de solucionar, però per demanar que no quedi.

 

PONENTS

Andreu Balius, Bisgràfic, Cruz Novillo, Entlo.1ª, Folch Studio, Forma & Co, Physalia, Press Rec, Clase bcn, Mucho, Andrés Requena, Kilo, La Rana, Ladyssenyadora, Showusyourtype, ThreeFiveFifty, Device, Microclima, Multitouch Barcelona… són els noms d’aquesta edició. Com sempre hi ha per tots els gustos. No us en parlaré de tots perquè em vaig perdre a alguns, però són un parell només.

Començaré per Forma & Co. Em va agradar veure com Dani i Joel van explicar la seva història, ja que vaig tenir la sort de veure’ls nàixer i desenvolupar-se durant el seu primer any de vida. Va ser una ponència molt institucional. Cadascú al seu paper. Amb un final inesperat com la presentació de la Re-Vision App de la que sóc mooooolt fan.

EBDLN-BlancFest-2013-Forma

Entlo.1ª van ser els següents i no van defraudar. Com no, el seu producte estrella va captar la nostra admiració. La tassa per sucar galetes és deliciosa. Una tassa pensada per poder sucar una galeta sense haver de trencar-la. Detalls com aquests són els que els fan diferents. Ens van ensenyar i explicar molts dels seus dissenys de producte pensats per fer-nos la vida més fàcil.

EBDLN-BlancFest-2013-Entlo1

De Physalia em quedo amb el seu logotip, com m’agrada. Va ser tot un goig veure com creen els seus treballs d’stopmotion. Es van quedar amb mi amb el projecte RE:PLAY Film Festival, per un moment m’ho vaig creure. Us recomano que mireu els seus treballs i els making of perquè són fantàstics.

[vimeo]https://vimeo.com/23155536[/vimeo]

Andreu Balius ens va fer viatjar pel món amb la seva passió per la tipografia. Una conferència a la qual les anècdotes i les mostres tipogràfiques van ser el més interessant. Com pot arribar a ser d’interessant analitzar l’us de la mateixa segons al país al qual et trobes. Espectacular!

EBDLN-BlancFest-2013-AndreuBalius

Bisgràfic ens va mostrar la importància del dissenyador dualPep Alcántara va posar-nos diferents projectes als quals aquesta dualitat està present. El món digital i l’analògic han d’anar de la mà per ajudar-nos a avançar. El que més em va agradar és la metodologia de treball que segueixen a Bisgràfic. No em faria res poder estar present, sense intervenir, durant el procés de treball d’algun dels seus projectes per gaudir i, sobretot, aprendre.

EBDLN-BlancFest-2013-Bisgrafic

Press Rec era dels estudis que no coneixia i em va sorprendre la seva valentia per realitzar una adaptació de la llegenda grega coneguda com el Mite de Prometeu. També van ser els autors dels crèdits d’aquesta edició del Blanc.

[vimeo]http://vimeo.com/79442306[/vimeo]

[vimeo]https://vimeo.com/78095644[/vimeo]

EBDLN-BlancFest-2013-PressRec

Folch Studio van començar dient-nos que no volien parlar dels seus treballs, entenem que, el que no volien era mostrar la seva web i llestos. Van mostrar projectes gràficament molt interessants com tota la seva línia de treballs. També van voler trencar amb el mite de que només fan disseny editorial, també toquen altres disciplines. Van posar èmfasi en la importància de tenir una bona estructura de projecte i en fer-nos entendre el concepte Llibre-Revista.

EBDLN-BlancFest-2013-Folch

Cruz Novillo i el seu fill van protagonitzar la declaració d’amor més passional d’aquesta edició. En cada projecte, imatge, mirada… el seu fill declarava la seva admiració per la feina realitzada pel seu pare. Vaig assistir a la conferència amb moltes ganes i vaig acabar enamorat. Cruz Novillo ho ha fet tot. La seva trajectòria com a dissenyador no admet discussió, és un dels grans. El que no arribo a entendre, ni els companys amb els quals ho vaig comentar, és com no està inclòs al programa d’educació de les escoles de disseny. Sincerament, no ho entenc. Entreu al seu web i gaudiu amb tot el que hi ha exposat.

EBDLN-BlancFest-2013-CruzNovillo-1

EBDLN-BlancFest-2013-CruzNovillo-2-640x426

Com a conclusió diré que em fa la sensació que molts dels convidats no tenen gaire present l’horari de la conferència, i això ho he notat cada any. Crec que és molt important saber si els visitants porten moltes hores asseguts, si acaben de dinar, si s’acaben d’aixecar… Detalls com aquests fan que una conferència sigui fantàstica o sigui pesada. Aquest és un comentari que intenta ser constructiu, espero que ajudi als següents convidats.

 

AMICS DEL BLANC

Aquest any els amics del Blanc van ser Andrés Requena, Kilo, La Rana, Ladyssenyadora, Showusyourtype i ThreeFiveFifty. Com ja us he explicat en entrades anteriors, em feia molta il·lusió veure a Andrés com a protagonista i no em va decebre.

EBDLN-BlancFest-2013-Amics

Andrés Requena es va mostrar tal com és. Espontani, sincer, crític i creatiu. Va parlar de les seves creacions a les quals barreja els jocs de paraules amb jocs visuals. Senzill, oi? Doncs això va ser la seva ponència. Xavi Palouzié va explicar-nos el seu projecte ThreeFiveFifty, una recopilació de creacions de diferents artistes en format sticker. El resultat físic és un pòster adhesiu de format 35x50cm amb engantxines de 32 artistes diferents amb un format 5x5cm a una tinta. Ladyssenyadora ens va sorprendre amb el seu autoprojecte Tinta de Vi, un projecte molt complet al que dissenyen i produeixen les etiquetes i l’embalatge d’unes ampolles de vi. Amb la frescura d’Ana i Rena, les noies de La Rana, ens ho vam passar molt bé. Ens van mostrar les seves il·lustracions que compleixen a la perfecció el seu lema “Transformamos ideas y proyectos en bellos príncipes“. Uns altres que em van agradar molt amb la seva iniciativa són Showusyourtype. Una combinació perfecta entre la tipografia i les ciutats que posen a la disposició dels dissenyadors perquè plasmin la seva visió sobre la ciutat de torn. De Maite i Carlos, de Kilo, m’agradaria destacar la manera de presentar-se “Somos pareja, somos diseñadores. Somos diferentes“. Disseny gràfic i disseny industrial son les seves disciplines. Molt interessant i enginyós el seu autoprojecte sistema de auto reg per a plantes.

Els haurem de tenir molt presents perquè fan molt bona pinta.

Salut i BlancFest!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=G96eUEB9jTY[/youtube]

Pd. Fotografies Josep Maria Peñalver i Marta Law.

SUBSCRIU-TE

Rep les actualitzacions del blog al teu correu:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Deixa un comentari