Els relats victorians s’acosten a la BCNegra

La novel·la negra està vivint, des de fa uns quants anys, un ressorgiment i una revaloració impressionant, omplint prestatgeries de llibreries i cases particulars. Stieg Larsson, Camilla Läckberg, Jo Nesbø, Henning Mankell i d’altres autors nòrdics han estat alguns dels noms que han fet possible aquest fenomen. Però també ho han fet autors més propers: el gallec Domingo Villar va saber crear una extraordinària novel·la negra, com Ojos de agua; Dolores Redondo, Jordi de Manuel o Sebastià Bennassar també han aconseguit crear petites joies d’aquest gènere. Però la novel•la negra, criminal i detectivesca no s’ha inventat ara. Sir Arthur Conan Doyle va crear ja fa temps el personatge de Sherlock Holmes. També fa molt de temps que Seabury Quinn va crear el detectiu sobrenatural francès Jules de Grandin. Van haver-hi d’altres autors que, mitjançant novel·les i relats curts van anar creant les bases d’aquest gènere que sap tractar tant la investigació més visceral amb la més mental, mostrant les diferents maneres que l’ésser humà és capaç d’afrontar el monstre que habita en d’altres éssers humans.

[vimeo]https://vimeo.com/84845107[/vimeo]

El dijous 30 de gener comença la Setmana Negra a Barcelona, una setmana dedicada al gènere negre que, enguany, tindrà un petit espai pels relats de detectius. Curiositats de la vida, coincidint amb aquesta setmana, ha aparegut a les llibreries un llibre imprescindible pels amants del gènere que vulguin gaudir dels contes. I és que Alba Editorial acaba de publicar un meravellós llibre Cuentos de detectives victorianos, del que, probablement, es parlarà a la taula rodona que es portarà a terme en el marc de la BCNegra i que ens apropa al personatge de Sherlock Holmes i els seus predecessors.

EBDLN-cuentos-de-detectives-victorianos

Cuentos de detectives victorianos és una antologia realitzada per Ana Useros on es recullen vint-i-sis contes que, com expliquen els mateixos editors, aconsegueix mostrar l’evolució del gènere des dels seus orígens. Del detectiu incansable que persegueix la seva pressa fins atrapar-la fins al geni de la deducció que aconsegueix resoldre crims quasi sense aixecar-se de la butaca; des del criminal maldestre i passional fins a la ment refinada i meticulosa que aconsegueix enganyar al més llest; de la brutalitat a les xarxes i intrigues que confonen al lector fins esgotar-lo… Aquesta antologia intenta fer un recorregut pels diferents aspectes del gènere i pels diferents autors que el van tractar. Perquè més enllà de Sherlock Holmes, hi ha d’altres personatges; i més enllà de Conan Doyle hi ha altres escriptors que van apropar-se durant aquella època al gènere detectivesc. Cuentos de detectives victorianos, és una bona manera d’apropar-se a la narració breu d’aquests meravellosos i fascinants personatges que són els detectius i de redescobrir autors ja coneguts, com Wilkie Collins o Charles Dickens, alhora que trobem alguns menys coneguts com William E. Burton, Ellen Wood o Arthur Morrison.

Per d’altra banda, com dèiem, es farà una xerrada sobre els detectius victorians on es parlarà, probablement, d’alguns dels autors que surten a aquesta antologia i d’alguns dels temes que van tractar els autors d’aquells moments en el terreny detectivesc. Serà el dissabte 1 de febrer, a les 19:30 a la Biblioteca Pública Arús (Passeig Sant Joan, 26).

Però aquesta no és l’única xerrada interessant de la Setmana Negra que està a punt de començar a Barcelona. Per aquells que tinguin ganes d’endinsar-se en el món dels psicòpates literaris, hi haurà una xerrada dilluns 3 de febrer, a les 18:00, a càrrec de l’escriptor, criminòleg i professor en psicologia i criminologia Vicente Garrido, de la periodista, escriptora i especialista en perfils criminals, Nieves Abarca i de l’escriptor César Pérez Gellida. Els dos primers són els autors de les novel·les Crímenes exquisitos i Martyrium (ambdues publicades per Versátil), dues novel·les perfectament construïdes que s’endinsen en les diferents cares del crim, submergint-se en la ment dels detectius, criminòlegs i periodistes que investiguen, però també en la ment de l’assassí. La taula rodona tindrà lloc a La Capella (C/de l’Hospìtal, 56).

EBDLN-crimenes-exquisitos

I després d’aquestes dues recomanacions, només queda una més a fer: seguiu gaudint dels llibres!

Conte contat, post acabat!

SUBSCRIU-TE

Rep les actualitzacions del blog al teu correu:

, , , , , , ,

Deixa un comentari