App Telegram en Català

De totes les aplicacions de missatgeria que faig servir (Whatsapp, Line, iMessage, Viber, Skype…) la millor sens dubte és Telegram. Avui em trobo la bona notícia de que ja es pot posar en Català gràcies a la gent de Softcatalà.

Telegram em permet tenir l’app instal·lada al meu iPhone, al meu iPad i al meu Mac sense que deixi de funcionar bé. Els 3 dispositius tenen l’aplicació sincronitzada i faci servir la que faci servir automàticament s’apliquen els canvis en les altres. No cal dir que l’aplicació d’escriptori per al Mac és un luxe ja que no hem d’escriure amb el mòbil mentre estem treballant.

Tot i que el fundador de Telegram, Pavel Durov,  s’ha declarat a favor que Catalunya pugui ser independent si els ciutadans ho volen i fins i tot ha fet que l’aplicació de missatgeria tingui una emoticona sobre Catalunya, Telegram encara no té versió en català. Softcatalà en va fer una el febrer del 2014 però fins fa ben poc era complicada d’instal·lar. Ara  Softcatalà ho ha resolt i n’hi ha prou amb quatre passos molt senzills per traduir l’aplicació. Aquí els tens:

  1. Obre Telegram, vés a contactes i cerca l’usuari @Softcatala, encara que no el tinguis a l’agenda.
  2. Obre un xat amb l’usuari Robot de Softcatalà i envia-li un missatge, qualsevol.
  3. Escriu un missatge al robot amb el nom del sistema operatiu del teu mòbil: “Android”, “iOS” o “WP” (Windows Phone).
  4. Descarrega el fitxer que t’enviarà el robot, clica-hi i instal·la’l tal com t’indiqui el robot en el missatge (jo vaig clicar a sobre de “Apply Localization”).

La traducció al català de Telegram ja fa més d’un any que es va enllestir però els responsables de l’aplicació no l’havien afegida al paquet oficial i fins ara el procés per traduir-la era “força complex”, segons explica Softcatalà. Per això han posat en marxa aquest sistema, a través d’un robot –un usuari automàtic de l’aplicació–, tot i que continuen reclamant a Telegram que afegeixi el paquet de català i animen els usuaris a fer-se ressò de la petició a les xarxes socials.

Telegram és més segura que WhatsApp, segons el rànquing de l’Electronic Frontier Foundation, sobretot perquè permet una opció de fer xats secrets que, en teoria, no poden llegir ni els responsables de Telegram perquè es xifren de dispositiu a dispositiu. L’empresa fins i tot va oferir  una recompensa de 200.000 dòlars a qui pogués trencar el seu sistema de xifratge i, a més, tothom pot revisar com és l’aplicació perquè és de codi obert. En canvi, WhatsApp –que també ha incorporat un sistema de xifratge en els mòbils amb Android però no és de codi obert– sí que té una versió de l’aplicació oficial en català.

Està clar que aquesta no és la millor solució, pero de moment ens permet traduïr Telegram que no és poc.

+info: Descobreix com traduir al català Telegram, una alternativa més segura que WhatsApp i Softcatalà presenta la traducció al català del Telegram i un robot per a facilitar-ne la catalanització

Salut i català!

EBDLN-Traduccio-Telegram-Softcatala-1 EBDLN-Traduccio-Telegram-Softcatala-2

Via ara.cat

SUBSCRIU-TE

Rep les actualitzacions del blog al teu correu:

, , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Deixa un comentari

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.