Carta del Degà 10è aniversari

L’latre dia vaig rebre amb il·lusió un comunicat del Col·legi de Disseny Gràfic de Catalunya al que anunciava el 10è aniversari del mateix. Com passa el temps. Us deixo la carta per qui tingui curiositat:

Benvolguts i benvolgudes col·legues, amics i amigues…

Per molts anys!, ahir nosaltres vàrem complir-ne 10!

…en aquests 10 anys hem explicat per activa i per passiva el canvi de paradigma del disseny gràfic, hem mostrat i demostrat com l’ofici d’antuvi avui és una disciplina integradora i productora de coneixement, conscient i responsable davant d’una societat immersa en la comunicació visual, que és el nostre àmbit de responsabilitats!

…ho hem explicat on hem pogut i on ens han escoltat, encara que no volguessin! I malgrat que no ens hagin fet el cas lògic per ser l’entitat que som, ho hem dit, hem informat, argumentat, peritat, aconsellat, explicat, dictaminat… però encara som poc respectats… Tenir la raó, argumentar amb lògica i recordar la llei sembla que no és suficient quan ens enfrontem a les castes i a les crostes que governen. Castes i crostes que han ofegat l’arrelament transversal en la societat i el desenvolupament professional que li correspon a la nostra activitat. Quan es branda el costum, la tradició, la bona fe…, des del mateix desconeixement a vegades però també des de la mala fe o la mala praxis habitual, poc es pot fer. Malgrat tot, ho seguim fent i el treball i la lluita continua…

L’administració i l’empresa han de canviar i situar-se en el paradigma legal que ens posa en sintonia amb una relació de responsabilitat, de drets i deures, d’exigències i d’obligacions, d’honoraris i de beneficis, d’inversions i de rendibilitats, de… la lògica del que és i del que ha de ser.

Els reptes del disseny gràfic segueixen presents. Encara hem de millorar i superar el refugi personal de l’expressió perquè la essència del disseny gràfic es troba en la comunicació. Hem de superar el biaix artístic encara que tingui un gran valor plàstic, reconèixer l’autoria encara que estigui al servei de la comunicació de tercers…, el disseny gràfic no exclou ni aspectes, ni facetes, ni perfils. Els integra i els harmonitza en el projecte!

Però això passa, sempre, amb l’escenari del nou paradigma i el respecte escrupolós de la llei, que és el mitjà que tenim per a relacionar-nos de forma honesta i transparent, corregint els vicis del passat que, malauradament, en el nostre present segueixen discriminant professionals, menystenint capacitats, abusant de les propostes.

…i per això, la lluita continua! El nostre treball i el nostre compromís ens obliga a donar un nou cop de timó per ser menys condescendents i, després de tant informar, finalment exigir, fins i tot des dels tribunals, el respecte i la consideració que el disseny gràfic mereix i legalment té.

Aquest any del nostre desè aniversari viurà moments històrics en els que assentarem encara més les formes pròpies del quefer projectual del disseny gràfic correcte, legal i eficaç… per a tothom.

Salutacions cordials.

<SignaturaDEGAnotvalid.jpg>

Dr. Jesús Del Hoyo Arjona
Degà Col·legi Oficial Disseny Gràfic Catalunya

Esperem que el col·legi conitnui agafant força i representant-nos cada vegada millor.

Salut i disseny!

EBDLN-Colegi-10anys

Descarrega la versió sencera en PDF: Carta del Degà

SUBSCRIU-TE

Rep les actualitzacions del blog al teu correu:

, , , , , , , , , , , , , ,

Deixa un comentari