ORGULL DE BAIX | L’espai interactiu de “El pati del darrere”

ORGULL DE BAIX és la versió web i interactiva de “El pati del darrere”, el documental sobre el Baix Llobregat estrenat al programa Sense Ficció de Televisió de Catalunya.

La pel·lícula documental descobreix la bellesa i el paisatge d’una comarca molt desconeguda i sovint menystinguda, que viu en lluita constant per la preservació dels seus recursos naturals enfront la pressió immobiliària, l’amenaça de requalificacions i la necessitat constant de creixement i d’infraestructures de la ciutat de Barcelona, que té al costat.

L’objectiu del projecte ORGULL DE BAIX és reivindicar el valor d’aquest territori per a l’equilibri i la sostenibilitat de la vida dels gairebé 5 milions de persones que transiten diàriament per l’àrea metropolitana, i ajudar a protegir-lo.

Aprofitem les possibilitats dels mitjans digitals per a crear un projecte únic: una plataforma web que connectarà les històries i els personatges amb la geografia de la comarca, i serà el gran espai interactiu del Baix Llobregat.

UN PROJECTE ÚNIC

Orgull de Baix és una proposta innovadora

El projecte trasllada el documental a internet i el converteix en un espai web dinàmic i participatiu, obert i disponible per a tothom.

Es tracta d’un projecte totalment nou: un lloc web on els visitants trobaran la pel·lícula documental “El pati del darrere” connectada a un mapa 3D. El mapa es podrà navegar, explorant el paisatge i la riquesa de la comarca des de l’ordinador, el tablet o el mòbil. Dins el mapa hi haurà peces de vídeo retratant diferents racons de la comarca. Els visitants, podrán descobrir-les i comentar-les, i també col.laborar en el relat amb fotografies i pel.lícules fetes per ells que ajudin a completar el mapa de la comarca.

Utilitzem wbgl i three.js la tecnologia web més actual per a desenvolupar i experimentar un nou format audiovisual que vol promoure la participació de l’audiència.

Serà un mapa humà i d’activitat de la comarca, amb elements del seu patrimoni natural, de la seva història i de la seva evolució social. Quan naveguem sobre el mapa, aniran emergint finestres que ens mostraran: petits retrats dels racons essencials de la comarca; les aus que habiten les basses de les reserves i les que viuen fora dels espais protegits; retrats de les explotacions agrícoles i els pagesos que els donen vida; els paisatges, el riu, la gent; imatges històriques que ens sorprendran i que parlen d’un passat sempre lluitador.

Volem proporcionar una eina de coneixement de la comarca, que estimuli el debat, que posi la llavor per a la construcció d’un relat comú i d’una identitat col.lectiva que faciliti la promoció i la defensa del territori.

VOSALTRES SOU IMPORTANTS

Orgull de Baix té sentit si l’aixequem entre tots

Durant la preparació i el rodatge del documental hem treballat amb moltes entitats i organitzacions implicades en la defensa del territori al Baix Llobregat, per a construir un relat plural capaç de generar emoció, despertar consciències i arribar a tothom.

En l’estrena del documental a TV3 els comentaris que van omplir les xarxesconfirmen que ho vam aconseguir.

Volem conservar aquest sentiment i estendre’l a més gent de dintre i fora de la comarca.

Per això necessitem que la gent del Baix Llobregat ens acompanyeu i us impliqueu en el projecte, per a fer que ORGULL DE BAIX creixi i s’estengui.

Sabem que per defensar un espai cal estimar-lo i per estimar-lo primer cal conèixer-lo. Per això volem fer d’ORGULL DE BAIX l’eina que ajudi a prendre consciència del valor estratègic del Baix Llobregat per al futur i la sostenibilitat de tots.

Engeguem aquesta campanya de micro-mecenatge a Verkami perquè ens ofereix una manera d’apropar-nos al públic i incloure a tothom en el procés de producció del projecte, de fer-vos partícips del què fem i com ho fem.

Alhora, això ens dona més llibertat i independència.

Per a completar aquest projecte, necessitem apel·lar al vostre orgull…

A l’orgull d’haver nascut o crescut al Baix Llobregat, al de conèixer i estimar la comarca, o al de ser un ciutadà compromès amb el país i el futur de tots.

Amb els recursos què ja tenim estem desenvolupant i programant l’aplicació del mapa interactiu i dissenyant l’espai web. Farem l’adaptació del documental a la web i el connectarem amb el mapa.

Les aportacions que aconseguim a través d’aquesta campanya a Verkami les utilitzarem per:

  • 6.000 € per produïr més material, per poder oferir més extres de vídeo i àudio i així mostrar la comarca amb tota la seva riquesa i diversitat: explotacions agràries, espais de la reserva natural, llocs d’interès paisatgístic o cultural.
  • 2.500 € per estendre el treball de post producció d’imatges: animacions i tractament de fotografies històriques.
  • 1.000 € per la post-producció d’àudio, per a construïr una banda sonora de qualitat que completi tota l’experiència de navegació a la web, i reforci la sensació d’estar al lloc quan veiem un video i quan naveguem pel mapa 3D.
  • 500 € o el 5% del que obtinguem en total, és el cost de la campanya a Verkami.

Si aconseguim superar el nostre primer objectiu de 10.000€, gràcies a les vostres aportacions podrem també completar la plataforma col·laborativa, afegint una interfície que permetrà als usuaris pujar els seus propis continguts de vídeo al mapa (+4000€) i augmentarem la producció de vídeos (+3000€).

Si superem els +18.000€ podrem començar a finançar l’organització de tallers participatius per a explicar l’ús de la plataforma i incentivar la producció de continguts per part de la ciutadania, continguts que podran formar part del mapa 3D.

A partir de +21.000€ a banda dels tallers, ens estareu ajudant també a cobrir la despesa de l’equip de redacció que treballa generant continguts per mantenir activa la comunitat a les xarxes.

Per què un Verkami?

ORGULL DE BAIX és un projecte que incorpora un fort element tecnològic i audiovisual, i també un gran esforç de comunicació perquè vol ser un projecte d’impacte que arribi a molta gent. Inclou el documental de 53 minuts que ja s’ha emès per televisió i que ara adaptarem a la web, el desenvolupament del mapa interactiu i la seva utilitat per a funcionar en diferents dispositius, la producció de nous continguts documentals per a la web i una campanya de comunicació en xarxes.

El pressupost ideal per a produir aquest projecte amb la qualitat que desitjem està al voltant dels 125.000 euros. Per a aconseguir completar-lo i que es mantingui independent, que sigui de tots, hem de combinar fons públics i privats, més la col·laboració dels micromecenes, vosaltres.

La vostra col·laboració serà clau per ampliar la producció de nous continguts audiovisuals que enriqueixin la navegació sobre el mapa web i descobreixin més aspectes del patrimoni natural de la comarca. També ens servirà per reforçar la campanya de comunicació i aconseguir que ORGULL DE BAIX arribi a més gent.

QUI MÉS ENS DÓNA SUPORT

Televisió de Catalunya coprodueix el projecte, i tenim el suport econòmic dels Ajuntaments del Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Viladecans, Barcelona i recentment hem sumat el dels ajuntaments de Castelldefels, Sant Joan Despí i Cornellà de Llobregat. També ens acompanyen el Parc Agrari i el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, i l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC).

En total hem aconseguit el 65% del finançament que es farà efectiu en els propers mesos. Amb aquests recursos està garantida l’execució de la part més tecnològica del projecte, la web amb el mapa 3D.

Per a tirar endavant aquest projecte comptem a més amb la complicitat d’entitats del Baix Llobregat com l’Arxiu Comarcal i altres arxius municipals, el Consorci per a la protecció dels Espais Naturals del Delta del Llobregat, l’associació DEPANA i el sindicat agrari Unió de Pagesos.

I també hem incorporat al projecte altres companyies que col·laboren aportant les RECOMPENSES que us podem oferir, si decidiu vosaltres també acompanyar-nos en aquest projecte.

CALENDARI

Pla de treball i activitats

Estem construint el mapa interactiu amb informació de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, i treballant la navegabilitat i el disseny de l’espai virtual de la comarca sobre el que es bellugarà el documental web.

Hem iniciat la campanya de comunicació en xarxes i estem ampliant la recerca per a completar els primers continguts que tindrà la plataforma. Estem fent proves de vídeo i rodant material i plantejant el disseny de l’experiència d’usuari.

Tenim previst tenir la web operativa a finals de maig i estrenar el documental web al juny amb una emissió a TV3 que serà el llançament oficial del projecte.

A finals de maig, poc abans d’aquest llançament, tenim previst fer una presentació / preestrena de la plataforma amb els nostres mecenes perquè sigueu els primers en provar-la. Ho farem al CINEBAIX de Sant Feliu de Llobregat, on tindrem el plaer de saludar-vos personalment i donar-vos les RECOMPENSES.

Un cop estrenat a TV3, i si hem pogut completar el finançament, organitzarem el primer taller per a explicar com produir continguts i pujar-los a la plataformaperquè formin part del mapa de la comarca.

QUI SOM

Som un equip de professionals de l’audiovisual i la tecnologia web amb molta experiència, apassionats per produir projectes nous que arribin a la gent.

Per a realitzar aquest projecte comptem amb una part de l’equip responsable del documental “El pati del darrere”, més un equip de desenvolupament web i interactiu de gran talent i trajectòria, que treballem coordinadament en aquesta aventura.

Ens presentem, som aquests:

ISABEL FERNÁNDEZ Direcció, guió i producció
ANNA CARRERAS Disseny d’interacció i direcció tècnica
AIRY MARAGALL Ajudant de direcció i guió
DANIEL JULIÀ Desenvolupament web
ANNA FUSTER Desenvolupament web
ELISABETH BREIL Direcció d’Art
CARLES MESTRES Direcció de Fotografia
JOAN ARIZA Documentació, redacció i xarxes
SANDRA OJOSNEGROS Documentació, redacció i xarxes
MARIA BASORA Direcció de producció
JULIÁN ALTUNA Producció

Esperem haver despertat també el vostre entusiasme i comptar amb el vostre suport.
Salutacions i ORGULL DE BAIX!

+ INFO: VerkamiPàgina Web | Facebook | Twitter | Instagram | #tagboard

Salut i orgull!

SUBSCRIU-TE

Rep les actualitzacions del blog al teu correu:

, , , , , ,

No comments yet.

Deixa un comentari