Pissarro al CaixaForum: un tastet d’Impressionisme

Tot moviment artístic té un inici, un moment on es comença a olorar el canvi… Durant un temps va ser necessari que certs pintors decidissin utilitzar colors aleatoris, com el verd per crear les ombres, perquè després els pintors es poguessin atrevir a utilitzar d’altres colors aleatoris en els seus quadres, donant pas al moviment conegut com Fauvisme.

Els moviments artístics de finals del segle XIX i principis del segle XX que es van viure a França i a Alemanya, entre d’altres, tenien com a aspecte en comú la comunicació, el treball compartit… Molts artistes viatjaven d’un lloc a l’altre per treballar amb un pintor en concret, per aprendre, per deixar-se influenciar i per influenciar alhora, ja que tots bevien els uns dels altres. Uns van destacar més que uns altres, però tots van aportar la seva perspectiva dins de la revolució de l’art d’aquella època.

En el cas de l’impressionisme, les figures més conegudes són les de Monet, Degas, Renoir… Però una de les figures fonamentals de l’impressionisme i potser una de les menys conegudes – probablement perquè va ser superat en molts sentits pel seus deixebles – és Camille Pissarro, de qui el CaixaForum de Barcelona està fent una retrospectiva. De fet, Pissarro porta en exposició des de l’octubre del 2013, però a finals del mes de gener, concretament el diumenge 26 ho deixarà d’estar. Ara és una gran oportunitat per anar-hi i descobrir al mentor del grup i un dels redactors dels estatuts de la cooperativa d’artistes que va impulsar les exposicions impressionistes. Les pinzellades marcades però individuals, que creaven una sensació de conjunt sense ser una única pinzellada, l’ús dels colors, els jocs de llum i ombra que creaven formes sense haver-les creat, les figures difuminades plasmades amb pocs tocs de pinzell que, malgrat no estar definides, destaquen com a tals… En aquesta exposició, bàsicament formada per paisatges rurals i urbans, podem veure un petit repàs d’algunes de les tècniques que després d’altres pintors portarien a un altre nivell encara més excels.

Entre les obres que es poden trobar, hi ha El camí de la pujada de la Cote de Jalet, Pontoise, de 1875, on podem veure les influències que va rebre durant l’època en que va coincidir amb Paul Cézanne.

el-camno-en-cuesta-de-la-cote-du-jalet-pissarro

També hi ha obres on destaquen les investigacions que va fer, juntament amb Georges Surat i Paul Signac, sobre una altra manera d’afrontar l’impressionisme, que va acabar coneixent-se com puntillisme. Una de les que podrien destacar és La jove criada, de 1882, un quadre onel puntillisme es barreja amb una composició moderna que podria recordar a Edgar Degas.

criada-pissarro

I per acabar, destacarem un quadre on la capacitat de Pissarro per captar la llum i la boira queden perfectament demostrades. Una petita joia que val la pena descobrir: Illa Lacroix, Rouen sota la boira, de 1888.

pissarro-camille-lacroix-island-rouen-fog-1888

Perquè podem començar l’any amb una miqueta d’art!

Conte contat, post acabat!

SUBSCRIU-TE

Rep les actualitzacions del blog al teu correu:

, , , , ,

2 Responses to Pissarro al CaixaForum: un tastet d’Impressionisme

  1. Avatar
    Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /usr/home/lanegreta.com/web/blog/wp-content/themes/canvas/includes/theme-comments.php:63 Stack trace: #0 /usr/home/lanegreta.com/web/blog/wp-content/themes/canvas/includes/theme-comments.php(19): the_commenter_link() #1 /usr/home/lanegreta.com/web/blog/wp-includes/class-walker-comment.php(179): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /usr/home/lanegreta.com/web/blog/wp-includes/class-wp-walker.php(145): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /usr/home/lanegreta.com/web/blog/wp-includes/class-walker-comment.php(139): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #4 /usr/home/lanegreta.com/web/blog/wp-includes/class-wp-walker.php(387): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #5 /usr/home/lanegreta.com/web/blog/wp-includes/comment-template.php(2174): Walker->paged_walk(Array, '5', 0, 0, Array) #6 /usr/home/lanegreta.com/web/blog/wp-content/themes/canvas/comments.php(43 in /usr/home/lanegreta.com/web/blog/wp-content/themes/canvas/includes/theme-comments.php on line 63