Seràs pare per primera vegada? Vius a Cornellà? Això t’interessa!

Ara fa 28 dies que vaig ser pare i escric aquest post per facilitar-vos la feina i que no us passi com a mi.

Registre CivilEmpadronamentINSS… Pediatra… Us sona tot això? Doncs a mi m’ho van explicar molt bé l’ordre del que havia de fer, però no del que em trobaria. Ara us descriuré els passos que jo vaig seguir, que són els correctes, i les particularitats de cadascun.

PAS 1 – REGISTRE CIVIL

Com funciona? A Cornellà el Registre obre a les 9 h i no té cita concertada, pel que us recomano que hi aneu d’hora perquè s’ha de fer cua al carrer i no atenen a tothom. Tenen un número tancat de registres que poden fer i si no estàs entre aquests et toca tornar un altre dia. A banda, una vegada dintre, veureu que abans que el registre de nous nascuts passaran a tota aquella gent que va a sol·licitar un certificat, encara que hagin arribat a la cua 3 hores més tard que vosaltres. Aquesta part m’indigna molt, nosaltres vam haver d’esperar prop de 3h, INCOMPRENSIBLE!!! Un dels problemes més greus és que només són 4 persones que a més d’atendre el mostrador i donar els números d’atenció, són també les que fan els certificats, registres… Com a curiositat, fixeu-vos en les banderes de la façana, només estan la Espanyola i la Europea i el seu estat és lamentable quan l’edifici és molt recent. Senyor Balmón, a on està la senyera!!! Visca la crisis i la desídia! Qui ha d’anar? Si esteu casats o sou parella de fet, la vostre parella us pot fer una autorització perquè aneu tot sols. Si no és el vostre cas, com ens va passar a nosaltres, heu d’anar tots dos. Què necessiteu? Llibre de família (si no sou parella de fet o no esteu casats us el donaran al registre), fulles d’empadronament de tots dos, DNI original i fotocòpia dels pares, l’expedient del naixement que us donen a l’hospital. Quan temps tinc per fer-ho? Teniu 30 dies des del naixement, però recordeu que heu de demanar hora amb el pediatra passats 7 dies i necessiteu tenir el registre fet.

PAS 2 – EMPADRONAMENT

Com funciona? Heu d’anar a l’Ajuntament i agafar número a la màquina que hi ha a la entrada. Aquest tràmit és més ràpid. Qui ha d’anar? Pot anar qualsevol dels dos. Què necessiteu? DNI original i fotocòpia dels pares, Llibre de família i fotocòpies dels interiors omplerts, l’expedient del naixement, contracte de lloguer o escriptures del pis. Quan temps tinc per fer-ho? Tot el temps del món, però recordeu que heu de demanar hora amb el pediatra passats 7 dies i necessiteu tenir-lo empadronat.

PAS 3 – INSS

Com funciona? Aquí us donaran els papers per sol·licitar les ajudes per baixa materna i paterna. L’INSS és l’organisme més ràpid i competent de tots els que us trobareu. Funciona amb cita prèvia o sense. El primer dia us informen i us donen els papers de les sol·licituds i us diran el que necessiten que porteu. El segon dia porteu les sol·licituds omplertes i els papers que us haguessin demanat i llest. Qui ha d’anar? Qualsevol dels dos perquè us podeu fer una autorització. Què necessiteu? Allà us ho diran, però és més del mateix: llibre de família, l’expedient del naixement, DNI original i fotocòpia dels pares, el certificat d’empresa (parleu amb la vostra empresa)… Quan temps tinc per fer-ho? Contra abans millor perquè abans us faran l’ingrés de l’ajut.

PAS 4 – ALTA MATERNA

Com funciona? Si la vostre parella estava de baixa abans del part per lumbàlgia o qualsevol altre motiu, heu d’anar al CAP de la vostre parella i demanar al mostrador l’alta. Qui ha d’anar? Qualsevol dels dos perquè us podeu fer una autorització. Què necessiteu? Els DNI de tots dos, el carnet de la Seguretat Social de la mare i una l’autorització si només hi va el pare. Quan temps tinc per fer-ho? Contra abans millor per poder demanar la baixa per maternitat.

PAS 5 – TARGETA SANITÀRIA DEL VOSTRE FILL i VISITA AMB EL PEDIATRA

Com funciona? Primer heu d’anar al CAP de la vostre parella, si voleu que l’associïn a ella,dir que voleu donar d’alta al vostre fill a la Seguretat Social. Després demanar hora amb el pediatra per la visita dels 7 dies. Qui ha d’anar? Qualsevol dels dos perquè us podeu fer una autorització. Què necessiteu? Els DNI de tots dos, el carnet de la Seguretat Social de la mare, l’expedient de naixement i una l’autorització si només hi va el pare. Quan temps tinc per fer-ho? Contra abans millor per poder demanar hora amb el pediatra.

PAS 6 – BAIXA PER MATERNITAT

Com funciona? Aneu CAP de la vostre parella i demanar al mostrador la baixa. Qui ha d’anar? Qualsevol dels dos perquè us podeu fer una autorització. Què necessiteu? El certificat d’empresa, els DNI de tots dos, el carnet de la Seguretat Social de la mare, l’expedient de naixement i una l’autorització si només hi va el pare. Quan temps tinc per fer-ho? Contra abans millor per poder demanar l’ajut per maternitat.

Espero que us pugui servir d’ajut i si teniu qualsevol dubte estaré encantat d’ajudar-vos si puc.

Salut!

SUBSCRIU-TE

Rep les actualitzacions del blog al teu correu:

, , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Deixa un comentari