Vinçon tancarà definitivament les seves portes

Aquest és el missatge que em vaig trobar l’altre dia al meu email i que mai haguès volgut rebre:

Sentim comunicar que Vinçon tancarà definitivament les seves portes.

Hem arribat a aquesta decisió després d’una profunda anàlisi en la qual hem valorat diverses alternatives, com són la reducció de la nostra gran superfície de venda o bé la reubicació en un altre espai o barri de la ciutat. Entenent que ambdues solucions comportaven també una important reducció de la nostra estructura i personal.

Les nostres xifres de venda s’han anat reduint un 10% any rere any fins al moment actual, que és la meitat del que veníem el 2008, i que fa inviable continuar.

Actualment moltes de les vendes les fem a turistes ja que la crisi sembla haver arribat al client local. Per orientar-nos cap a aquest nou client hauríem de canviar moltíssim la nostra col·lecció de productes. El visitant d’un altre país, rarament s’emportaria molts dels objectes que seleccionem i exposem: mobles, llums, ganivets, etc…, tot i que també els proposem l’enviament al seu domicili, a tot el món.

Els objectes de bon disseny contemporani, aquells majoritàriament fabricats a la Unió Europea i que són la base de la nostra col·lecció, queden mal ubicats entre els de luxe i els fabricats a l’extrem orient.

Vinçon, un espai sempre obert i fàcil de visitar, amb els seus singulars aparadors, la seva terrassa romàntica, l’històric pis d’en Ramón Casas, La Sala Vinçon amb més de 300 exposicions, les característiques bosses, els calendaris… creiem que ha format part d’una certa cultura de la ciutat. Sembla que aquest model ara hi té difícil cabuda.

Volem agrair a clients, col·laboradors i proveïdors la seva confiança al llarg de 74 anys.

–––––––

Últims dies / Liquidació / Com ho farem?

Farem una liquidació de tot el que queda a Vinçon. Començarem avui divendres 5 de juny amb un 20%, i cada dia afegirem un punt de més al descompte (21, 22, 23, 24, 25, …). Serà com les “subhastes de peix” però a poc a poc, dia a dia.

Així doncs, qui vulgui passar a comprar l’última cafetera o aquella cadira que tant havia mirat, podrà fer-ho a un bon preu. Sempre que encara quedin a la botiga, és clar.

També ho pot fer a través del web però creiem que pot tenir més interès passar per la botiga, aprofitar i veure per última vegada com es va buidant, i fins i tot recollir alguna bossa històrica. Així seràn el descomptes.

–––––––

Història: Els inicis (1941-1950)

El 1941 D. Enrique Levi i D. Hugo Vinçon varen fundar la primera botiga al Passeig de Gràcia amb el nom d’Enrique Levi i després va passar a dir-se Regalos Hugo Vinçon.

La vinculació dels Amat amb el negoci s’inicià un any més tard, amb la contractació de D. Jacinto Amat com a venedor.

Durant aquest anys, la principal activitat era la venda a l’engròs de porcellana, pisa fina i cristalleria pel que comptaven amb un gran magatzem a la part posterior de la botiga, però a més disposava d’una petita sala permanent per a exposicions de pintura.

Aquest és l’ inici de la història escrita, quan l’expliquem de viva veu, solem començar amb allò de : “Era una vegada un jueu, un alemany i un català…”

* L’accent alemany de Don Hugo Vinçon ens recorda la veu que els nostres clients escolten quan compren pel nostre web donant-los les gràcies. Ho ha escoltat alguna vegada?

Els anys difícils (1951-1966)

Aquests foren els més grisos de l’empresa. Les imatges que es conserven ens donen una idea del deteriorament sofert a l’empresa.

És el 1957 quan la família Amat aconsegueix adquirir l’empresa, a la qual ja s’hi havien incorporat Juan i Fernando.

En aquesta època s’intentava redirigir el negoci cap sectors que mai van arribar a aconseguir l’acceptació del públic, com un departament a les Galeries Astòria a les Rambles, un punt de venda per a l’hostaleria a Calella o un economat per a les famílies dels militars.

Els anys del canvi (1967-1990)

Després d’alguns intents fallits per renovar la imatge de la botiga, ens vam plantejar el 1967 una qüestió i la resolució va marcar un punt d’inflexió al negoci i l’ inici d’una nova etapa comercial.

La pregunta que ens varem formular va ser: Què passaria si apostéssim per presentar una oferta diferent de la que el públic demanda?

Decidírem assumir riscos i bussejar a la incipient industria d’objectes de disseny contemporani per a la llar. A partir d’aquest moment les innovacions succeïren en tots els ordres assentant les bases del que amb els temps es convertiria en un dels establiments més singulars i representatius de Barcelona.

El 1973 es va obrir l’espai La Sala Vinçon i des d’aleshores s’hi anat presentant el treball de creadors de distintes disciplines i procedències.

A partir dels 80 Sergio, Juan Enrique i Yolanda, membres de la tercera generació Amat, s’integren plenament a l’organització.

Una decidida aposta a partir de 1983 per la gestió informatitzada de tots els processos, resultar inestimable per gestionar l’organització, que ja començava a ser important.

Va ser una etapa en la que preteníem comunicar el que es venia amb la intencionada i ambigua frase “Extenso surtido de objetos de todas clases en general”.

A partir dels 90

Va ser el moment en què el gran públic descobrir la botiga pensant que es tractava d’un establiment recent inaugurat. Els jocs Olímpics de 1992 van ajudar a descobrir la marca Vinçon a clients d’altres països.

L’Abril de 1997 Vinçon va adquirir el domini www.vincon.com, encara que la pàgina web no va estar activa per als usuaris d’Internet fins a mitjans de 1998. Pensat baix el concepte d’un disseny simple funcional, el web va anar evolucionant fins a convertir-se en la segona botiga de Vinçon.

Aquest mateix any, animats després d’haver aconseguit el Premi Nacional de Disseny, vam adquirir una antiga fàbrica a Madrid, al bell mig del barri de Salamanca a Madrid per a restaurar-la en profunditat i convertir-la en un espai espectacular. El projecte era una evolució de la botiga de Barcelona i ho varem fer convençuts de que també allí aconseguiríem connectar amb el públic.

El 2010 després d’assumir que no ho estàvem aconseguint vam decidir abandonar Madrid.

Actualment la marca gaudeix d’un reconegut prestigi internacional i que possiblement sigui conseqüència de la nostra forma de pensar, que es podria resumir en dues paraules: Ho intentem.

 Una autèntica llàstima, un altre referent que perdem. En fi…

+info: www.vincon.com

Salut i ànims!

 

EBDLN-Vincon-2

EBDLN-Vincon-1

SUBSCRIU-TE

Rep les actualitzacions del blog al teu correu:

, , , , , , , ,

No comments yet.

Deixa un comentari