‘Community managers’, una professió amb futur? (article del VilaWeb)

Segur que molts de vosaltres no sabeu que és un Community manager o, en què consisteix en realitat la seva tasca. Per aclarir una mica això i altres qüestions, he fet un copy/paste del VilaWeb a on Xavier Rodríguez i Nerea Sala fan un article fantàstic del Dimarts 22.10.2013. A més, trobareu l’opinió de Miquel Labòria, un dels nostres col·laboradors. Espero que el trobeu interessant:

Les xarxes socials han passat a formar part de la nostra vida diària. Amb la seva aparició al món de l’empresa, va sorgir el problema de qui havia d’administrar els diferents perfils dels comptes corporatius a Internet. La figura del ‘community manager’’ o gestor de xarxes es va anar fent un lloc entre les noves professions de l’era digital. Ara bé, és un professional indispensable per a les empreses o és una altra de les modes passatgeres que porta la digitalització?

En qüestió de poc temps, l’administració dels perfils online s’ha acabat convertint en una ocupació en auge i tot apunta a que ha arribat per a quedar-se. En els últims anys, s’ha multiplicat el número de postgraus i màsters que formen als interessats i les xarxes estan plenes d’especialistes en comunicació online. Però, què fa exactament un ‘community manager’? No deixa de ser un gestor que crea i gestiona perfils, es fa ressò del que la gent diu sobre l’empresa a les xarxes, fa crèixer la comunitat, distribueix continguts, s’uneix a converses per tal de resoldre els conflictes que puguin sorgir amb els clients…

Però, malgrat fer servir el que sembla que serà la forma de relacionar-se del futur, persones com en Francesc Grau, consultor de comunicació digital, pensen que el perfil d’aquest professional és el resultat d’estendre les competències dels caps de premsa i els relacions públiques de tota la vida a les possibilitats de la web. Aquests experts d’Internet comparteixen funcions amb aquestes dues professions: donen la cara per l’empresa, mantenen la reputació i informen dels canvis que es poden arribar a produir.

Totes aquestes tasques són part de la seva feina i totes elles s’han de dur a terme, inevitablement, a través d’Internet. Miquel Labòria, encarregat de fer visible McDonald’s Espanya per primer cop a les xarxes, té clar que la web ha proporcionat una nova forma d’interactuar que “facilita que la gent es posi en contacte amb tu” i que tot plegat no deixa de ser “una nova eina de comunicació final amb el client”.

Les responsabilitats d’un comunicador online

És només quan hi ha una crisi de reputació en línia quan les empreses s’adonen que necessiten un professional. I és que, per tal de gestionar-la, cal algú que tingui preparat prèviament un pla d’’actuació davant un contratemps com aquest i que, per tant, ho pugui solventar de la millor i més ràpida manera possible. Al cap i a la fi, les xarxes exigeixen immediatesa i capacitat de reacció. La companyia no pot arriscar-se a que, deixant el control en mans d’algú inexpert, s’acabi enfonsant la imatge que té davant l’opinió pública. És en aquest moment quan veuen per primer cop que els convindria contractar un especialista amb capacitat per fer front a situacions inesperades.

Però no tothom té la mateixa visió d’aquesta nova faceta comunicativa. Per el Genís Roca, soci director de l’assessoria en transformació digital Roca Salvatella, el concepte de ‘community manager’ no significa res. Ell defensa la tesi de que tenir coneixements digitals no és una professió per se i que cal tenir una formació prèvia que pugui ser complementada amb aquestes habilitats. “Cada empresa necessita un tècnic d’atenció al client que sàpiga gestionar les webs però també un responsable de vendes que sàpiga moure’s per Internet. Totes dues persones han de tenir perfils diferents, no es poden englobar sota una mateixa etiqueta. O es treuen el nom de ‘community manager’ o no tindran més camí a recòrrer”, explica.

Hi ha un grup d’experts que donen suport a aquesta última teoria, com la Rosa Matías, qui assegura que aquestes figures no sobreviuran a la re-evolució que s’ha de fer al seu àmbit, com moltes altres professions que neixen i moren al cap de pocs anys. Però a pesar d’aquestes opinions, són majoria els experts en comunicació online que no perden l’esperança. Antonio Larrea, gerent de l’empresa Community Managers, assegura que “només el dia que desapareguin les xarxes socials, desapareixeran els seus gestors. Mentrestant, però, seguiran sent una peça imprescindible en el món dels negocis”.

Una feina que encara no ha marcat els seus límits

El que està clar és que Internet ha transformat completament les nostres rutines i els mitjans de comunicació. Amb l’eclosió del fenomen de les xarxes interactives, les relacions personals també han canviat i això ha creat nous llocs de treball. I precisament aquí és on ells entren en joc, les persones que estan darrera de grans (i no tan grans) empreses i que moltes vegades queden en l’anonimat. Persones que, formades o no, donen la cara davant del públic i solucionen els problemes que se’ls hi puguin presentar. La part visible de la marca per a la que treballen i els que donen la cara en aquest nou oceà que és la web.

Tot i que una gran part dels experts aposten pel futur de la professió, sempre queda la inseguretat dels que creuen que és una moda passatgera i que en uns anys -potser menys dels que ells es pensen- el gestor de xarxes socials serà reemplaçat pel director de màrqueting de les pròpies empreses. Mentre el debat continua, les universitats segueixen formant als que potser en uns mesos estaran darrera dels perfils online de companyies nacionals o internacionals. O potser no. El temps donarà la raó a un dels dos bàndols, només cal esperar.

Us recomano que entreu a veure l’article al VilaWeb perquè aporta més informació sobre el futur d’aquesta professió.

Salut i xarxes!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5OBCXtJwYVY[/youtube]

EBDLN-Communitymanagers-VilaWeb

Via Miquel Labòria.

SUBSCRIU-TE

Rep les actualitzacions del blog al teu correu:

, , , , , , , , , ,

Deixa un comentari