Reinventant Shakespeare

Als anys 1990, el director, guionista i actor de cine i teatre nord-irlandès Kenneth Branagh va ser una de les icones del cinema i el teatre basat en les obres de Shakespeare. De fet, al 1989 va fer la seva primera adaptació de Shakespeare a la gran pantalla, amb Enrique V. La van seguir les magnífiques Molt soroll per no res (1993) i Hamlet (1996). La primera tenia un aire fresc i divertit que era perfecte per l’obra i la segona… de fet la segona ha estat per a mi la millor adaptació de Hamlet que s’ha fet al cinema, molt superior a la que l’any 1990 va dirigir Franco Zeffirelli, protagonitzada per Mel Gibson. Al 1995, Branagh va protagonitzar Othelo, però no la va dirigir (el director va ser Oliver Parker).

Hamlet

Es podria dir que Kenneth Branagh va saber adaptar els originals de Shakespeare respectant el text i fent només petits canvis d’ambientació històrica quan ho va trobar necessari (molt pocs, de fet, en aquestes pel•lícules, encara que es va arriscar més amb Traballs d’amor perduts, de l’any 2000, on va decidir transformar el text en un musical). Però hi ha hagut altres directors que s’han atrevit amb el “Bardo de Avon”. I alguns amb força encert. És el cas de Baz Luhrmann qui, al 1996, va fer una adaptació moderna i molt visual del clàssic Romeu i Julieta amb els actors Leonardo DiCaprio i Claire Danes (ara molt coneguda gràcies al seu paper a la sèrie Homeland).

romeoyjulieta

 

L’any 2000 un altre director es va atrevit amb un dels dramaturgs més rellevants de la història de la literatura. Va ser un director americà no gaire conegut al nostre país: en Michael Almereyda. Això sí, per la seva adaptació i modernització de Hamlet va comptar amb un actor que començava a sonar força al món del cinema: Ethan Hawke. Però, com va modernitzar aquest clàssic? Doncs portant la trama a l’actualitat i fent que Dinamarca no fos un país, sinó una empresa. Ja se sap que els odis, les traïcions i l’afany de poder poden habitar tant el món de la política i la reialesa com les empreses. I si no, donem un cop d’ull al nostre voltant…

Ara, el director Joss Whedon, el director de la pel•lícula The Avengers, però potser més conegut per haver estat el creador de sèries (i en algun cas també director) com Buffy Cazavampiros, l’spin off Angel o Firefly, ha decidit atrevir-se amb Shakespeare i el seu Much Ado Aout Nothing (Molt soroll per no res). És curiós, perquè tothom l’associa amb el món fantàstic i la ciència ficció i un es pregunta què haurà fet amb l’obra, però el fet és que Joss Whedon ha decidit demostrar que pot fer molt més que fantasía i sci-fi. Ha adaptat l’obra al món actual, aprofitant que vivim en un món on l’amor per les aparences, les xafarderies (entre els programes de televisió i les xarxes socials sembla que estiguem a una societat que prefereix saber què fan i senten els altres que un mateix) i els jocs de poder estan a l’ordre del dia. Encara no hi ha data per l’estrena a Espanya, però esperem que sigui aviat!

I per fer un tastet, aquí teniu el trailer:

[youtube]http://youtu.be/cbqNHjTGj3k[/youtube]

Una curiositat pels fans de sèries com Firefly o Castle com una servidora: l’actor Nathan Fillion farà el paper de Dogberry (a la versió de Branagh interpretat per Michael Keaton).

I així, de la mà de Shakespeare…

Conte contat, post acabat!

SUBSCRIU-TE

Rep les actualitzacions del blog al teu correu:

, , , , , ,

Deixa un comentari