Descobrir la ciutat de la mà d’un llibre: una oportunitat que ofereix la Setmana del Llibre

D’aquí uns dies  Barcelona acollirà La Setmana del Llibre, que l’any passat va fer trenta anys. Aquest esdeveniment tindrà lloc del 6 al 15 de setembre i, durant aquests dies, la ciutat – bé, sobre tot l’esplanada de la Catedral – es convertirà en el que els organitzadors anomenen la Ciutat de la Lectura, una oportunitat de gaudir del món del llibre des de diferents vessants. Es tracta d’una mostra que permet reconèixer la tasca de les editorials, les llibreries i les revistes que fomenten la literatura en català. Compta amb la col•laboració de les biblioteques, dinamitzadores de la cultura per excel•lència que, últimament, han estat criticades per alguns polítics per no ser empreses que guanyen diners. Caldria recordar als polítics que no tot al món és guanyar diners i que fomentar la lectura i la cultura és quelcom que seria difícil de valorar a nivell econòmic: és una feina imprescindible que permet que molta gent pugui llegir i accedir a la cultura sense haver de deixar-se mig sou. Però això ja és un altre tema.

Es pot trobar tota la programació a la seva web, http://www.lasetmana.cat/, però a mi m’agradaria ressaltar una de les propostes que es faran durant aquests dies: els itineraris literaris basats en llibres inspirats en Barcelona.

Per exemple, el dissabte 7 de setembre, a les 11:00, es podrà gaudir d’un recorregut inspirat en el llibre d’Isabel del Río, 100 coses per fer a Barcelona almenys una vegada a la vida, un llibre ple de propostes de les quals aquest itinerari oferirà un tastet de la mà de l’autora. I és que Barcelona està plena de racons per descobrir.

EBDLN-100cosesperferaBarcelona

Però també hi ha itineraris per descobrir la Barcelona negre, aquells aspectes de la ciutat que inspiren als nostres escriptors a l’hora d’imaginar misteris, crims i ombres. És el cas de l’itinerari inspirat en la novel•la Lluny d’aquí, de Jaume Benavente (dilluns 9 de setembre, a les 18:30). Curiosament, aquest itinerari s’allunyarà dels voltants de la Catedral per endinsar-se en el barri d’Horta, un paisatge poc habitual en les novel•les negres de la ciutat, que transcorren molt més sovint per la zona gòtica. L’autor serà l’encarregat de fer la ruta pel barri i la seva novel•la.

També es podran trobar itineraris inspirats en la darrera novel•la de la gran Care Santos, L’aire que respires (dimarts 10 de setembre a les 18.30h) o en l’interessant i crític retrat de la ciutat que fa Sebastià Bennassar al seu Nocturn de Sant Felip Neri, itinerari que tindrà lloc el divendres 13 de setembre, a les 18:30.

EBDLN-nocturn-de-sant-felip-neri

Com es pot comprovar, hi ha ofertes per tots els gustos. Una bona manera de conèixer la ciutat i gaudir d’una bona lectura. I pels qui es quedin amb ganes, itineraris per la ciutat n’hi ha molts: els que recorren la història dels barris, els que expliquen les seves llegendes… És setembre, no? Doncs a caminar pels carrers de la ciutat, que és més divertit que anar al gimnàs!

Conte contat, post acabat!

SUBSCRIU-TE

Rep les actualitzacions del blog al teu correu:

, , , , ,

Deixa un comentari