‘la Negreta’ fa paella!

Sí amics, la Negreta fa paella. Gràcies als companys Alfons Duarte i Roger Masellas ens hem assabentat de que el proper 27 d’octubre es farà una paellada a la Plaça de la Mercè organitzada per la Negreta. No, no som nosaltres. Es tracta de l’Espai Social del Gòtic La Negreta, però com que ens ha fet gràcia ho volem compartir amb vosaltres. Si aneu, saludeu-los de part nostra!!

La Negreta fa una paellada i us hi volem convidar.

Però, què és La Negreta? És un nou espai social radicat al Gòtic, gestionat per la gent que hi participem, amb una vocació clara: volem fomentar la participació política, social i cultural per canviar el deplorable estat actual de les coses a favor de la majoria.

Naturalment, aquest espai és obert a tots els col·lectius socials, i veïnes i veïns, del barri. No ho dubtis: hi sereu molt benvingudes.

Que l’espai sigui nou no vol dir que tot comenci de zero. Els diferents col·lectius implicats ja tenen una trajectòria social, alguns de molts anys.

De moment en formem part l’Associació de Veïns i Veïnes del Gòtic, la cooperativa de consum ecològic el Bròquil, el Sindicat d’Arquitectes, la CUP de Ciutat Vella, el Club Dinàmic, l’Associació Catalana Contra la Contaminació Acústica i l’Assemblea del Gòtic. Però això és només el punt de partida.

Com més serem, més coses podrem fer i més possibilitats tindrem de fer front a les polítiques que des de les diferents institucions ens estan amargant la vida: l’entrega total del barri als turistes; la retallada de les pensions; l’atur i la precarietat; la privatització de la salut…

D’on vénen el nom, i el símbol, de la Negreta? El 1789, després de tres pujades del preu del pa, “s’alborotà de mala manera lo poble baix, passant a cremar a totes les barraques del pa i lo Pastim” (la fleca central de Barcelona que acabava de ser privatitzada). Al capdavant de la revolta hi eren les dones.
Al cap d’uns dies aconsegueixen que es rebaixi el preu del pa, i després el de la carn, del vi i de l’oli. Però les concessions no van ser respectades i es desfermà una repressió ferotge durant la qual van ser executats cinc homes i una dona, Josepha Vilaret, de sobrenom la negreta.

Ara que fa falta que “lo poble baix” es torni a “alborotar” i calen més revoltes del pa -i no solament del pa-, hem volgut recordar i adoptar com a símbol aquesta dona valenta qui, malgrat tots els perills, va lluitar per allò que era just.

I perquè ens conegueu una mica millor, ens faria molt il·lusió que vinguéssiu a la presentació de la Negreta diumenge, 27 d’octubre, a la plaça de la Mercè. Durant tot el dia hi haurà una sèrie d’actuacions (vegeu el cartell adjunt) que oferiran alguna cosa del grat de tothom: la canalla, la gent jove i la gent gran.

I al migdia, com no, una paellada, tradicional o vegetal, segons el gust de cada persona.

Fins aviat!

La Negreta, Nou de Sant Francesc, 21, baixos. lanegretadelgotic@gmail.com

Salut i casualitats!

EBDLN-Paella-LaNegreta-1

Gràcies Alfons Roger!

SUBSCRIU-TE

Rep les actualitzacions del blog al teu correu:

, , , , , , , , ,

Deixa un comentari