L’AMPA ÉS ESCOLA: 5 il·lustracions amb tot el que fan les famílies per l’educació a Catalunya

Un projecte de recerca-acció per conèixer i analitzar la quantitat, qualitat i potencial de l’aportació que fan les famílies al sistema educatiu, i enfortir el seu lideratge.

Resultats en base a una mostra altament representativa amb 1.228 respostes d’AMPA (més del 40% de centres de Catalunya) i 1.508 respostes d’equips directius (50% del total) de centres públics, concertats i privats que imparteixen escolarització obligatòria.

Estudi realitzat en el marc de Famílies amb veu. Dades publicades a l’informe: Comas, M., Escapa S., Abellán C., Alcantud A. (2013). Més que un gra de sorra. Les Associacions de Mares i Pares d’Alumnes (AMPA) a Catalunya. Barcelona: Fundació Jaume Bofill.

Famílies presents a les AMPA

El 72% d’AMPA s’organitza en comissions de treball • El 81% de les famílies amb infants en l’educació obligatòria estan associades a l’AMPA del seu centre, tant a escoles públiques com privades (més de 400.000 famílies a Catalunya). • El 60% de famílies assisteixen sovint o sempre a activitats organitzades per l’AMPA com festes.

AMPA presents als centres educatius

El 97% dels centres educatius a Catalunya, tant públics com concertats, tenen AMPA • Un nucli actiu de 15 persones de mitjana fa funcionar eficientment l’AMPA.

Serveis que gestiona l’AMPA directament o amb el centre

Per la conciliació familiar: Menjador (53% pública), acollida matinal (71% pública), activitats extraescolars (84% centres) • Per la vida acadèmica: Subministrament de llibres de text, armariets, ordinadors, etc. (76% pública i 33% concertada) • Per la qualitat educativa: El 78% de les AMPA de pública i prop del 60% de les AMPA de concertada col·laboren en la millora d’infraestructures i equipaments del centre • Activitats formatives: 46% • Escola de pares en concertada • Activitats per les famílies: El 60% assisteix a les activitats.

Valoració

La seva aportació és bàsica per a les escoles i per a les famílies • Els equips directius valoren positivament la tasca de les AMPA. La meitat d’AMPA es reuneix, com a mínim, un cop al mes amb el director o la directora de l’escola.

Ingressos i despeses

Les AMPA mouen un gran volum d’activitats i de pressupost. La gran rendibilitat social a baix preu, fa que la mitjana de la quota de soci de l’AMPA sigui de 27€ anuals. A banda del preu de menjador, l’acollida i les activitats extraescolars.

Les AMPA sobreviuen amb l’aportació econòmica de les famílies. La mitjana d’ingressos de les AMPA en el curs 2011-2012 va ser de 26.522€ i la de despeses de 26.102€.

Les AMPA s’agrupen en federacions

El 91% de les AMPA estan federades: FAPAC és la federació que agrupa a més AMPA de tota Catalunya seguida de CCAPAC, FAPAES i FAPEL.

Les AMPA es relacionen amb les institucions

Les AMPA estàn implicades amb l’entorn proper i fan xarxa • 81,8% amb l’Ajuntament 76,5% amb altres AMPA • 68,9% amb el consell escolar municipal • 39% amb federacions 37,5% amb coordinadores • 37,1% amb associacions del barri • 31,8% Serveis Socials 70% amb el consell escolar municipal.

Si voleu més informació o descarregar-vos els diferents materials que tenen ho podeu fer a Famílies amb veu.

Salut i AMPA!

EBDLN-AMPA-eS-ESCOLA-1

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-75kTuL96Xw[/youtube]

EBDLN-AMPA-eS-ESCOLA-3

EBDLN-AMPA-eS-ESCOLA-4

EBDLN-AMPA-eS-ESCOLA-5

EBDLN-AMPA-eS-ESCOLA-2

SUBSCRIU-TE

Rep les actualitzacions del blog al teu correu:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ramon Gutiérrez | L’AMPA és Escola - 21 març, 2014

    […] al Blog de La Negreta he conegut aquest interresant […]

Deixa un comentari