Espai BlaBla (#hardofhearinghub)

Podríeu imaginar quants sons hi ha al món? Quantes formes diferents de pluja hi ha o com diferenciar el so de l’aigua bullint, de l’aigua caient de l’aixeta… Ara imagineu una persona que, fins fa poc, no podia sentir i imagineu que, de cop i volta i gràcies a una intervenció mèdica, pot sentir tot el que passa al món. Per aquesta persona, tot és nou, tot és sorprenent i ha d’aprendre a diferenciar-ho tot perquè no tenia cap referent. És un aprenentatge des de zero per copsar el món que rodeja a aquesta persona.

Perquè molt sovint no som conscients del que suposa no sentir, ser sord i ignorem per complet tot el món que els envolta, crec que és important que apareguin espais com el que avui us comento. Es tracta d’un projecte, una plataforma que vol obrir-nos els ulls i la ment al món de la sordesa, un món que, després de parlar amb els impulsors d’aquest espai, té molts més matisos i molts més colors dels que en un principi un es podria arribar a pensar.

EBDLN-Espai-BlaBla-2

Estic parlant de l’Espai Blabla (#hardofhearinghub), una iniciativa impulsada pel Fluvià Artells i la Marta Capdevila que busca millorar la qualitat de la informació sobre la sordesa que tenim al nostre país. Ells deixen clar, des d’un principi, que no són creadors d’informació, sinó que volen gestionar i oferir tota la que existeix i no només una part esbiaixada de la realitat. Com ells mateixos expliquen, no es tracta de criticar o de defensar una visió sobre la sordesa ni sobre quina és la millor o pitjor manera d’afrontar el tema, si fent que el nostre fill parli o que signi. El que busquen és oferir tota la informació que existeix, totes les eines i opcions que hi ha, amb l’objectiu de fer possible que la vida de les persones sordes millori, tant a nivell d’igualtat d’oportunitats com a nivell laboral o qualsevol altre nivell. I és que només amb tota la informació sobre com funciona la sordesa i quines opcions hi ha a tots els nivells es pot arribar a tenir totes les eines per comparar opcions i escollir quines es volen seguir.

Si sóc sincera, escric aquest post perquè considero que és un projecte més que interessant, perquè crec que hi ha un gran desconeixement sobre el món de la sordesa i perquè, de fet, fa molts anys que conec a un dels fundadors d’aquest espai, el Fluvià, i sóc la primera en confessar que, al principi, quan el vaig conèixer, no podia creure que fos sord. Per què? Perquè parlava. I aquest és un dels tòpics que més sovint sentim: que els sords, per norma general, a més, no parlen. I no és així. Tots els sords poden parlar; simplement t’han d’ensenyar a fer-ho, han de permetre que el teu cervell aprengui a fer-ho. Aquesta mena de tòpics són els que l’Espai Blabla et permet desmuntar per afavorir una visió més amplia i més completa del món de la sordesa.

Per això mateix us convido a entrar al seu blog a donar-hi una ullada: http://hardofhearinghub.blogspot.com.es/

Conte contat, post acabat!

SUBSCRIU-TE

Rep les actualitzacions del blog al teu correu:

, , ,

Deixa un comentari