Què és Affordance? (I)

Affordance és un d’aquells conceptes abstractes que estan presents en el nostre dia a dia, però que no té una traducció concreta al català/castellano. Vindria a ser alguna cosa com “facilitante”.

Vaig descobrir aquest concepte quan m’estava documentant per al post Complexitat. Va ser inventat pel psicòleg perceptual James J. Gibson a la dècada dels 70 per indicar la propietat que es pot percebre d’un objecte i que ens indica que és allò que es pot fer amb ell. La affordance seria doncs l’ús potencial d’un objecte en relació amb el seu entorn.

Darrerament és habitual trobar aquest concepte per valorar la interacció amb una interface electrònica, o com un element interactiu (botó, link, check button,…) es mostra a si mateix per indicar-nos quina acció fa, sense haver d’executar-la.

És un concepte molt interessant, donat que quan ens adonem que un objecte no acaba de funcionar al 100%, moltes vegades es per una mala affordance. Us deixo uns quants enllaços on es parla del tema amb més detall.

Affordance: un botón es un botón
Affordance: una invitación a la interacción
Affordance para pilotar un avión supersónico
The ecological approach to visual perception (Llibre on es va formular per primera vegada el concepte)

Via Índica: oceanos de contenido, MakeMeMinimal

SUBSCRIU-TE

Rep les actualitzacions del blog al teu correu:

, , ,

No comments yet.

Deixa un comentari